Στιγμές από τη Συνέντευξη Τύπου

01.9.2022

«Αγαπητοί συμπολίτες, εκλεκτοί μας επισκέπτες, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σάς καλωσορίζουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας!»

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε η Συνέντευξη Τύπου του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ανάκτορο Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, της Δημάρχου, Μερόπης Υδραίου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Διονύση Γραμμένου.

Μία συνάντηση με αέρα γιορτής και αισιοδοξίας για τα όσα έπονται, η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου έκανε την αρχή εστιάζοντας στη σπουδαιότητα του φεστιβάλ για την Κέρκυρα. Εστίασε στο ότι για πρώτη φορά το νησί έχει το δικό του φεστιβάλ, μέσα από το οποίο, έχοντας αναπόσπαστο κομμάτι το κερκυραϊκό στοιχείο, θα αναδειχτούν τοπόσημα και μνημεία της Κέρκυρας ενώ παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος καθόλη τη διάρκεια του έτους ενδυναμώνοντας την τοπική κοινότητα ποικολοτρόπως.

Στη συνέχεια καλωσόρισε τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη ο οποίος έδωσε μεγάλη σημασία στο ότι μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ενώνονται δυνάμεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού θέτοντας τον πήχη ψηλά στα τοπικά αλλά και εγχώρια δρώμενα. «Η Δήμαρχος και η δημοτική αρχή έκανε αγώνα δρόμου και με αυτό το φεστιβάλ καλύπτει το πολιτιστικό κενό δεκαετιών», δήλωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο στηρίζει το Φεστιβάλ έκανε λόγο για διοργάνωση που ενώνει δυνάμεις, ενθαρρύνει τη συνέργεια, τη συνεργασία με εξωστρεφή προσέγγιση. «Μέσα από αυτό θα αξιοποιήσει η Κέρκυρα όπως της αξίζει την δυνατότητα και τη δυναμική που έχει στον τομέα του πολιτισμού». Η Κέρκυρα, με μία διάθεση εξωστρέφειας και μέσα από την ποιότητα του καλλιτεχνικού προγράμματος και τον επαγγελματισμό των συμμετεχόντων, δηλώνει ξεκάθαρα την ταυτότητά της. Πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό δημιουργίας και κληρονομιάς που μέσα από όλων των ειδών τέχνης και για όλη τη διάρκεια του χρόνου τοποθετεί την Κέρκυρα σε μία πορεία ανάπτυξης τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και ποιότητας ζωής.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Διονύσης Γραμμένος ο οποίος δήλωσε πόσο τον τιμά που αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία αυτού του επιπέδου για τον τόπο του. «Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ που δεν έχει επαναληφθεί στο νησί. Αρχικώς, είναι ποικιλόμορφο φεστιβάλ βασισμένο σε πέντε άξονες: Η μουσική που κατέχει μια σημαίνουσα θέση, που σημαίνει συμφωνική, όπερα, τραγούδι, χορωδίες, τζαζ μουσική, ηλεκτρονική, ηλεκτροακουστική κ.α., Χορός, Θέατρο, Λογοτεχνία, Εικαστικά». Επίσης, ανέφερε πως πρόκειται για μοναδική πρωτοτυπία, καθώς οι δράσεις θα λαμβάνουν χώρα όλη τη διάρκεια του χρόνου, τονίζοντας το ζήτημα της ισορροπίας: «Είναι μια ισορροπία παράδοσης και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι ένα στοίχημα και για μένα προσωπικά, πώς παντρεύουμε το διεθνές στοιχείο με το εγχώριο και παράλληλα πώς αναδεικνύουμε την εντοπιότητα της Κέρκυρας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι πολλές από τις δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο γιατί θέλουμε το φεστιβάλ να είναι ανοιχτό σε όλους».

Τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Λιλιάνα Αβρούσιν.

Αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι πως πρόκειται αναμφισβήτητα για μία σπουδαία στιγμή πολιτισμού, ένα φεστιβάλ με εκτενές πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε όλους και μας προσκαλεί να γίνουμε μέρος του ο καθένας με τον τρόπο του. Αυτό είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας.

ΕΣΠΑ