ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΤΖΑΡΟ - ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Μουσική

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας

  • 03 Δεκ 2022 20:00

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

To Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας τιμά τη μνήμη και το έργο του Κερκυραίου συνθέτη Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατό του, μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 σε διάφορους χώρους της Κέρκυρας.

Σε συνέχεια της Ημερίδας με θέμα τη ζωή και το έργο του και τη συνάντηση των τριών Φιλαρμονικών της Πόλης σε μια μουσική διαδρομή στα σοκάκια, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με μια μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος συμπληρώνουν μια ακόμη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ στις 24 Νοεμβρίου το έργο του συνθέτη θα πάρει ζωή μέσα από τις φωνές της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων στην Ιόνιο Ακαδημία.

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος είναι γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου. Ωστόσο, πέραν αυτού, υπήρξε  πρωτοπόρος και σε πολλούς άλλους τομείς της μουσουργίας, ενώ πολύ μεγάλο ήταν το έργο του και στον χώρο της διδασκαλίας της μουσικής, καθώς πολλοί εκ των μεταγενέστερων Επτανησίων μουσουργών υπήρξαν μαθητές του. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να τον αναγορεύσουν σε γενάρχη όχι μόνο της επτανησιακής, αλλά και της νεοελληνικής μουσικής συνολικά.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κέρκυρας τιμά τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο.
 

Ρόζα Πουλημένου

Η Ρόζα Πουλημένου σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας και κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum. 

Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι  στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Birmingham Conservatoire και στο Universität für Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης. Μελέτησε ρεπερτόριο και ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με του Φρ. Βουτσίνο, R. Yakar, H. Wagner και C. Ludwig.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϊλάνδη και Η.Π.Α., ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο, καθώς και σύγχρονη μουσική.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες, όπως Melos Brass, Il Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης,  Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της  ΕΡΤ, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους, όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς,  Λουκάς Καρυτινός, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari.   Είναι υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έχει ηχογραφήσει έργα, τραγούδια και όπερες Ελλήνων Συνθετών.

Άγγελος Χονδρογιάννης

Ο Bass Άγγελος Χονδρογιάννης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά και κλαρινέτο στο Ωδείο Κέρκυρας. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη, και την Ειρήνη  Τσιρακίδου.

Αριστούχος του Master of Music in Performance στο hoch Schule für Musik Würzburg στην τάξη της Cheryl Studer. 

Υπότροφος του Ιδρύματος Wagner για το έτος 2015. Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες και θέατρα στην Ελλάδα και την Γερμανία όπως Ε.Λ.Σ , Καμεράτα, Opera του Würzburg, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α. Είναι καθηγητής τραγουδιού σε ωδεία καθώς και σε χορωδίες.

Συντελεστές

  • ΡΟΖΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ

    Υψίφωνος
  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Μπάσος-βαρύτονος
  • ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΣ

    Τρομπέτα
ΕΣΠΑ