Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Στην Ανατολική Πτέρυγα των Ανακτόρων Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου (Παλαιά Ανάκτορα), στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, ένα μνημείο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της Βρετανικής Προστασίας (1819-1823, George Whitmore) στεγάζεται από το 1995 η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (έτος ίδρυσης 1991).
 
Η φυσιογνωμία της Πινακοθήκης καταδεικνύεται από το σύνολο και τη διαχείριση των Συλλογών της (περίπου 1.300 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από δωρεές), από τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, τη συντήρηση και διαφύλαξη έργων τέχνης, την πιστοποιημένη έκδοση βιβλίων και τη συνεργασία με ιδρύματα και φορείς, με κοινό σκοπό τη διάδοση των εικαστικών τεχνών, την αισθητική καλλιέργεια του κοινού και τη δια βίου εκπαίδευση μέσα από την τέχνη.
 
Η Πινακοθήκη διαθέτει τρία εκθεσιακά τμήματα. Το Τμήμα Μόνιμης Έκθεσης φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα - σταθμούς για την εξέλιξη της τέχνης στην Κέρκυρα από τον 16ο αι. και μετά, σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός, Σπυρίδων & Παύλος Προσαλέντης, Χαράλαμπος Παχής, Γεώργιος Σαμαρτζής, Άγγελος Γιαλλινάς, Νίκος Βεντούρας, Μάρκος Ζαβιτσιάνος αλλά και νεώτεροι όπως Αγλαΐα Παπά, Νίκος Ζερβός, κ.ά.
Στο Τμήμα Περιστυλίου και στην Αίθουσα Τέχνης «Θάνος Χρήστου» διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ υπαίθριες εκθέσεις γλυπτικής παρουσιάζονται και στον «Κήπο του Λαού». Ενδεικτικά αναφέρονται οι αναδρομικές εκθέσεις των Νικόλαου Βεντούρα, Άγγελου Γιαλλινά, Γεωργίου Σαμαρτζή, Βάσως Κατράκη, Α. Τάσσου ή σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως οι Ρόρρης, Μαντζαβίνος, Ρόκκος, Παπαηλιάκης, Τσακάλη, Καστρίτσης, Σακαγιάν, κ.ά.
 
Τέλος, έχει συνεργασίες με σημαντικά μουσεία και ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα της Βουλής, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο «Βάσω Κατράκη», την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» αλλά και φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων – ALPHA BANK και σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες.
 
 
Διεύθυνση: Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου) Καποδιστρίου 114, Κέρκυρα 49 100
Τηλέφωνο: 2661 048690
ΕΣΠΑ