Ιερός Καθολικός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Ντόμος)

Η Παλαιά Καθολική Μητρόπολη βρίσκονταν στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας και ήταν αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και όπως πολλές άλλες εκκλησίες, κατεδαφίστηκε στα τέλη της βενετοκρατίας και τα χρόνια που ακολούθησαν (Αγία Ιουστίνα, Παναγία του Κάρμινε, Παναγία του Ροδαρίου κ.α.).

Την Νέα Καθολική Μητρόπολη που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Ιάκωβο (απ’ όπου και το όνομα του γειτονικού θεάτρου και μετέπειτα δημαρχιακού μεγάρου San Giacomo) και Χριστόφορο, καθαγίασε στις 31 Δεκεμβρίου 1553 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Cocco, ενώ το 1658 ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον Αρχιεπίσκοπο Κάρολο Labbia. Στις 23 Οκτωβρίου 1709 ανακαινίσθηκε εκ νέου από τον Αρχιεπίσκοπο Αύγουστο Zacco και έκτοτε αποτελούσε το κέντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων των καθολικών του νησιού. Το 1905 ανακαινίσθηκε στην σημερινή του μορφή, ενώ το εσωτερικό της κατεστράφη ολοκληρωτικά, από τη γερμανική αεροπορία, τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1943.

Σήμερα λειτουργεί ως Καθολικός Καθεδρικός και Μητροπολιτικός Ναός της Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Κεφαλληνίας - Ζακύνθου. Μονόκλιτη με έξι παρεκκλήσια, στο κεντρικό Άγιο Βήμα δεσπόζει ο Εσταυρωμένος Χριστός. Αριστερά, τα παρεκκλήσια του Χριστού Βασιλέα του Σύμπαντος, η μεταβυζαντινή εικόνα της Παναγίας της υγείας και της Αγίας Θηρεσίας του Λιζιέ. Δεξιά τα τρία παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα στους Αγίους Σπυρίδωνα και Αρσένιο, στην Αμίαντο Σύλληψη της Θεοτόκου και στο Πανάχραντο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στην εκκλησία σώζονται μερικά αξιόλογα έργα εκκλησιαστικής ζωγραφικής και επιτύμβια μνημεία. Η ανοικοδόμηση του ναού μετά τους βομβαρδισμούς του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ολοκληρώθηκε το 1970 από τον καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αντώνιο Βαρθαλίτη, ενώ το έτος 2011 ο νέος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης, ανακαίνισε το Ιερό Βήμα και την στέγη του μνημείου.

Ο Ιερός Καθολικός Καθεδρικός και Ενοριακός Ναός Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου αναγνωρίστηκε επίσημα ως Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο, με Αριθμό Απόφασης Αναγνώρισης 2/23-06-2015 του Πρωτοδικείου Κέρκυρας.

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Ιακώβου, Κέρκυρα 491 00.
Τηλέφωνα: 2661030271, 6944592989.

ΕΣΠΑ