ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ & ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΗΜΟ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Μουσική

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ & ΓΑΣΤΟΥΡΙΟΥ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΗΜΟ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ

Μουσική

Αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Κυνοπιαστών

  • 13 Αυγ 2023 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τα Μουσικά Σώματα των Φιλαρμονικών Κυνοπιαστών & Γαστουρίου, άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση του νησιού της Κέρκυρας, παρουσιάζουν δύο συναυλίες (13/08 Αύλειος χώρος Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Κυνοπιαστών & 20/08 Κεντρική Πλατεία Γαστουρίου).

Η συναυλία στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Κυνοπιαστών δίνεται με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη του σπουδαίου και πρώτου μαέστρου της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, του Βασίλειου Κρητικού. Το έργο του αείμνηστου δασκάλου είναι πασίγνωστο στους κατοίκους του χωριού μας, όπως είναι και στους ανθρώπους των υπολοίπων χωριών όπου δίδαξε μουσική και ήθος, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υλοποίηση του οράματος ίδρυσης και λειτουργίας τεσσάρων επαρχιακών φιλαρμονικών του νησιού μας. Δεκάδες νέοι από τα σωματεία αυτά, με μόνο όπλο τις μουσικές γνώσεις που έλαβαν από το Βασίλειο Κρητικό, υπηρέτησαν και πολλοί σταδιοδρόμησαν στα μουσικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας τις δύσκολες δεκαετίες της μετανάστευσης.
 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ
Μία ομάδα φιλοπροόδων κατοίκων δημιούργησε το 1966 τον Εκπολιτιστικό Προοδευτικό Όμιλο με κύριο στόχο τη δημιουργία φιλαρμονικής. Έχοντας ως μαγιά νέους του χωριού που είχαν μαθητεύσει στην γειτονική Φιλαρμονική Γαστουρίου και δασκάλους τους αείμνηστους Βασίλη Κρητικό και Ανδρέα Πίκουλα, συγκροτήθηκε το πρώτο μουσικό σώμα με παλιά και επισκευασμένα μουσικά όργανα από την Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας και τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος με μέριμνα του συγχωριανού μας Νίκου Μάζη.
Από το 1969 άρχισαν οι δημόσιες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής σε εθνικές, θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις του χωριού και της πόλης ενώ γρήγορα ο κύκλος των εμφανίσεων της διευρύνθηκε στα χωριά του Δήμου Αχιλλείων αλλά και σ’ ολόκληρο το νησί. Από τη 10ετία του 1980, ξεκίνησαν και οι εμφανίσεις εκτός Κέρκυρας (Φιλιάτες Θεσπρωτίας, Αμύνταιο Φλώρινας, Κόρινθος και το 2001 στην Κωμόπολη Manziana της Ρώμης). 
Πρώτος μαέστρος της Φιλαρμονικής υπήρξε ο παλαίμαχος μουσικοδιδάσκαλος Βασίλειος Κρητικός. Από το έτος 1976 τη διεύθυνση της μπάντας ανέλαβε ο Γιώργος Αρκούδης εως το 2013 που απεβίωσε. Το 2013 ανέλαβε αρχιμουσικός της μπάντας και μουσικοδιδάσκαλος της σχολής χάλκινων πνευστών οργάνων ο Σπυρίδων Νίκας.
Στην αίθουσα της Φιλαρμονικής λειτούργησαν κατά καιρούς και άλλα καλλιτεχνικά σχήματα, όπως θέατρο, παραδοσιακό χορευτικό, χορωδία κλπ. Από το 1982 η Φιλαρμονική στεγάζεται στο ιδιόκτητο κτίριο της στην πλατεία του χωριού το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) και πλέον διαθέτει σύγχρονες και λειτουργικές αίθουσες. 
Η Φιλαρμονική των Κυνοπιαστών διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στελεχώνεται από 100 περίπου μουσικούς. Η μουσική διδασκαλία παρέχεται στα παιδιά του χωριού και όχι μόνο, δωρεάν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινώντας από το μουσικό της σώμα, έκαναν μουσική επαγγελματική σταδιοδρομία σε στρατιωτικές μπάντες ή άλλα μουσικά σχήματα.
Παράδοση έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, οι συναυλίες της Φιλαρμονικής μας το βράδυ των Θεοφανείων (από το 1982) και τις παραμονές της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο. Συναυλίες επίσης πραγματοποιεί στην πόλη της Κέρκυρας  και συγκεκριμένα στο Δημοτικό θέατρο και στο πάλκο της Ανω Πλατείας. Επίσης συμμετέχει ανελλειπώς στις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος (Κυριακή των Βαΐων και 11η Αυγούστου) και σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου Κεντρ. Κέρκυρας στον οποίο ανήκει.
Το 2016 πραγματοποίησε συναυλία στην οποία συμμετείχε η σπουδαία Κερκυραία ερμηνεύτρια Κλειώ Δενάρδου. Από το 2018 καθιέρωσε κάθε Μ. Δευτέρα συναυλία της μπάντας με έργα θρησκευτικής μουσικής στον Ιερό Μητροπολιτικό Καθολικό Ναό Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (DUOMO). Το Νοέμβριο του 2017 συμμετείχε στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στις 20 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δ. Ηγουμενίτσας πραγματοποίησε συναυλία του μουσικού σώματος και αδελφοποίηση με τη Φιλαρμονική του Δήμου.
Στις 26/02/2020 επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Κοινότητας και συγκεκριμένα του Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου (ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργεί 128 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη), που διοργάνωσε στις 28/02/2020 εκδήλωση- συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίου επί τη ευκαιρία των γενεθλίων του.
Όλα αυτά τα χρόνια ζωής της η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των συγχωριανών, των συνδημοτών μας, αλλά και ολόκληρης της Κέρκυρας. Έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής του τόπου και με την παρουσία της κοσμεί και λαμπρύνει τις εκδηλώσεις των κατοίκων του.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ (1912-2002)
Ο Βασίλειος Κρητικός γεννήθηκε στο Γαστούρι στις 26/03/1912. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό και συνέχισε τις σπουδές του στο Σχολαρχείο των Καστελλάνων Μέσης. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και τρομπονιού στη Φιλαρμονική Γαστουρίου το 1923 κοντά στον αρχ/κό Σπ. Λιτσαρδόπουλο. Υπηρέτησε ως κληρωτός στην έφιππη μουσική του Πυροβολικού (1932). Το 1936 εγγράφηκε στο Κρατικό Ωδείο Αθηνών όπου παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα και όργανο. Το 1936 επιστρέφει εσπευσμένα στην Κέρκυρα και αναλαμβάνει καθήκοντα επαναλήπτορα στα βαρύτονα της Φιλ/κής Γαστουρίου. Εργάζεται στα κτήματα και στο ξυλουργείο του χωριού. Θα υπηρετήσει κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο ως πυροβολητής και θα επιστρέψει στο νησί μετά την κατάρρευση του μετώπου.
Το 1942 παντρεύεται τη Ζαίρα Σπίνουλα από τις Μπενίτσες και αποκτά μαζί της δύο παιδιά, την Άννα και τον Σπύρο. Αναλαμβάνει προσωρινός αρχιμουσικός της Φιλ/κής Γαστουρίου το 1946 και μόνιμος το 1952. Εργάζεται σκληρά για την ανασυγκρότηση της μπάντας και τη δημιουργία φυτωρίου μουσικών που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα επανδρώσουν τα στρατιωτικά μουσικά σώματα εξασφαλίζοντας πολύτιμη επαγγελματική αποκατάσταση. Παράλληλα το 1957 αποδέχεται τη θέση του αρχιμουσικού στη νεοιδρυθείσα Φ.Ε. Λευκίμμης (ως το 1967), το 1961-1969 στη Φιλ/κή Σιναράδων, το 1965-1970 στη Φιλ/κή Αγ. Ματθαίου και το 1968-1979 στη Φιλ/κή Κυνοπιαστών. Είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τέσσερις νέες φιλαρμονικές στη Μέση Κέρκυρα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καθώς οι εμφανίσεις τους ακολουθούσαν πάντα την ίδρυσή τους.
Από το 1979 υπηρέτησε αποκλειστικά και μόνο στη Φιλ/κή Γαστουρίου και μέχρι το Μάρτιο του 1986, οπότε παραιτήθηκε. Παρέμεινε όμως στην μπάντα ως απλός δάσκαλος και μουσικός συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες του σώματος μέχρι τα τέλη του 1999. Έχει ήδη ονομαστεί επίτιμος αρχιμουσικός της Φιλ/κής Γαστουρίου και έχει τιμηθεί αναλόγως από τις φιλαρμονικές που ίδρυσε. Έφυγε από τη ζωή στις 22/03/2002 σε ηλικία 90 ετών ακριβώς και θάφτηκε στη γενέτειρά του με πάνδημη συμμετοχή.

Διεύθυνση

  • Σπυρίδων Νίκας, Σπυρίδων Ράλλης

    Αρχιμουσικοί
ΕΣΠΑ